Bld. Theodor Pallady nr. 51, et.2, Sector 3, Bucuresti, Romania

Iunie 2023

1. Plafoane plăți numerar

Potrivit Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, operatiunile de incasari si plati efectuate de PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, PF care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar.

PLAFOANE PLATI NUMERAR DIN 09/05/2015
    
NR.   CRTTIP TRANZACTIELIMITA/ZI/PERSOANALIMITA PE ZI/FIRMA
1AVANS SPRE DECONTARE5000NU MAI MULT DE 10.000 LEI/TOTAL PLATI CATRE PERS. JURIDICE
2PLATA FURNIZOR FIRMA5000
3PLATA PFA5000
4PLATA DIVIDENTE CATRE PERS. FIZICA10000pot fi oricate persoane diferite,fiecare cu aceeasi limita de 10.000/zi
5RETUR IMPRUMUT ASOCIAT10000pot fi oricate persoane diferite,fiecare cu aceeasi limita de 10.000/zi
6INCASARE IMPRUMUT ASOCIAT10000pot fi oricate persoane diferite,fiecare cu aceeasi limita de 10.000/zi
7INCASARE SERVICII/ BUNURI VANDUTE CATRE PERS. FIZICA10000pot fi oricate persoane diferite,fiecare cu aceeasi limita de 10.000/zi
8INCASARE SERVICII/ BUNURI VANDUTE CATRE FIRMA5000pot fi oricate persoane diferite,fiecare cu aceeasi limita de 5000/zi
9plata taxe si impozite in numerarNELIMITATNELIMITAT
10plata furnizor direct la banca in contul sau(prin virament la banca furnizorului)NELIMITATNELIMITAT
11PLATA SALARIINELIMITATNELIMITAT

2. Pensie pilon II

În prezent, pentru fiecare angajat, companiile rețin din salariul brut o contribuție la pensie de 25% pe care o virează la buget. Statul este responsabil apoi cu virarea unui procent de 3,75% la fondul de pensii -pilon 2 la care salariatul este participant.

Din punct de vedere al angajatorului nu există obligații în plus, în afară de reținerea și virarea celor 25%.

*Pilonul I reprezintă sistemul public de pensii în timp ce pilonul II este sistemul fondurilor de pensii administrate privat, cunoscut și sub denumirea de pensii private obligatorii.

Câteva mențiuni importante:

3. Cum poți scoate bani din bancă

Întrebarea cea mai frecventă când cineva își înființează o firmă este ” Cum pot scoate bani din firmă? ” .

Ei bine din SRL, spre deosebire de PFA, nu poți scoate banii oricum și oricând. Nu sunt banii tăi, ci banii firmei! Însă există câteva metode prin care poți retrage bani din firmă.

𝗦𝗮𝗹𝗮𝗿𝗶𝘂𝗹

Prima opțiune pe care o ai la dispoziție este plata unui salariu, dacă devii angajat la propria ta firmă. Bineînțeles, varianta aceasta are avantaje și dezavantaje, așa că rămâne de văzut dacă ți se potrivește.

𝗠𝗮𝗻𝗱𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿

O variantă similară celei care presupune că te angajezi la propria firmă și îți plătești salariul este și încheierea unui contract de administrare între tine și firma ta.

Practic, prin intermediul acestui tip de contract, îți oferi un mandat de administrator.

În cadrul contractului de administrare stabilești care sunt sarcinile și obligațiile tale ca administrator, stabilești remunerația pentru funcția de administrator, dar și durata contractului.

Altfel spus, detaliezi condițiile colaborării dintre tine și propria firmă.

𝗥𝗲𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗶𝘃𝗶𝗱𝗲𝗻𝗱𝗲𝗹𝗼𝗿

4. Microîntreprinderi. Sponsorizare

O societate are impozit pe venit in trim. II 1000 lei. Are contract de sponsorizare cu un ONG 200 lei.

Se verifica daca ONG ul este inregistrat in Registrul unitatilor de cult pentru ca suma de 200 lei sa fie scazuta din impozitul pe venit datorat la stat.

https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/ – site

Trebuie sa aveti in vedere ca nu este suficient sa incheiati un contract, sumele respective trebuie sa fie achitate in trimestrul respectiv, in acest caz pana la sfarsitul lunii iunie 2023, pentru a fi scazute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor. De asemenea in evidenta contabila se inregistreaza impozitul datorat, final, dupa scaderea sponsorizarii acordate.

5. Contractul de comodat

Potrivit Codului civil, comodatul este denumirea alternativă pentru noțiunea de împrumut de folosință.

Împrumutul de folosință este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numită comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte părți, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligația de a-l restitui după un anumit timp.

Cine suporta cheltuielile facute cu bunul ?

Comodatarul suportă cheltuielile pe care le-a făcut pentru a folosi bunul.

Cu toate acestea, comodatarul are dreptul să îi fie rambursate cheltuielile pentru lucrările necesare asupra bunului care nu puteau fi prevăzute la încheierea contractului, atunci când comodantul, înștiințat în prealabil, nu s-a opus efectuării lor ori când, din cauza urgenței lucrărilor, acesta nu a putut fi înștiințat în timp util.

Restituirea bunului imprumutat

Comodatarul este obligat sa înapoieze bunul la împlinirea termenului convenit sau, în lipsă de termen, după ce s-a folosit de bun potrivit convenției iar daca termenul nu este convenit, atunci este obligat să înapoieze bunul la cererea comodantului.

Contractul de comodat încheiat în formă autentică sau printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu, în condițiile legii, în cazul încetării prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului.

Dacă nu s-a stipulat un termen pentru restituire, contractul de comodat constituie titlu executoriu numai în cazul în care nu se prevede întrebuințarea pentru care s-a împrumutat bunul ori întrebuințarea prevăzută are un caracter permanent.

Exemplu CONTRACT DE COMODAT :

CONTRACT DE IMPRUMUT DE FOLOSINTA – COMODAT

Nr. ………/…………

Incheiat in Bucuresti

I.  PĂRTILE CONTRACTANTE

1.1 ……………………………, cetatean  roman,  nascut  la  data  de  ………………………,  in  Mun. ……………………, Sector/Judet ……………….., domiciliat in Mun…………………., Str. ……………………. nr……… , bl. …………., sc. ………., et. …………, ap.………….., Sector/Judet …………, posesor al C.I. seria………….. nr. ……….. emisa de ………….., la data de ………………, CNP……………………….. , in calitate de comodant, pe de o parte,

si

1.2 ……………………………… S.R.L., cu sediul social in……………………………………………… , in curs de constituire, reprezentata prin asociat (administrator)……………………….. , cetatean roman, nascut la data de………………………, in Mun. ……………………, Sector/Judet ……………….., domiciliat in Mun…………………., Str. ……………………. nr. …….., bl. …………., sc. ………., et. …………, ap…………….. , Sector/Judet …………,posesor al C.I. seria ………. nr. ……….. emisa de ………….., la data de ………………, CNP ……………………….., in calitate de comodatar, pe de o parte, au convenit să încheie prezentul contract cu respectarea următoarelor clauze

II.  OBIECTUL CONTRACTULUI

2.1 Comodantul  acordã  comodatarului,  sub  formã  de  împrumut  imobilul  situat  in ……………………………. , in vederea stabilirii sediului social.

2.2 Bunurile prevãzute la punctul 2.1. se acordã de cãtre comodant comodatarului pe termen de ………. ani, adica pe o perioada de la ………….. pânã la…………… , în mod gratuit.

III.  OBLIGATIILE PĂRTILOR

3.1 Obligatiile comodatarului sunt următoarele:

a) să conserve bunurile, adicã sã se îngrijeasca de ele ca un bun proprietar;

b) să foloseascã bunurile conform destinatiei lor;

c) sã restituie bunurile la termenul stabilit prin prezentul contract comodantului, reprezentantului sãu ori mostenitorilor sãi;

d) comodatarul de obliga se suporte toate cheltuielile de functionare (utilitati), intretinere, reparare si modernizare a sediului social.

3.2 Obligatiile comodantului sunt următoarele:

a) să nu-l împiedice pe comodatar sã folosească bunurile pânã la termenul stabilit;

b) să restituie comodatarului eventualele cheltuieli efectuate pentru conservarea bunurilor;

c) să plătească despãgubiri civile comodatarului pentru viciile pe care le cunoaste, dar nu le-a adus la cunostintã comodatarului;

IV. DURATA CONTRACTULUI

4.1 Părtile au convenit să încheie prezentul contract de comodat pe termen de……….. ani.

4.2 Predarea bunurilor va avea loc la data de ………….., dată la care începe executarea contractului a cãrui duratã se încheie la data de ……………….

4.3 Prin acordul părtilor, prezentul contract poate să înceteze si înainte de termen.

V. MODALITATI DE INCETARE

5.1 Prezentul contract înceteazã de plin drept, fãrã a mai fi necesarã interventia unui tribunal arbitrar/unei instante judecãtoresti, în cazul în care una dintre pãrti:

5.2 Partea care invocã o cauzã de încetare a prevederilor prezentului contract o va notifica celeilalte pãrti, cu cel putin 60 zile înainte de data la care încetarea urmeazã sã-si producã efectele.

5.3 Rezilierea prezentului contract nu va avea nici un efect asupra obligatiilor deja scadente între pãrtile contractante.

5.4 Prevederile prezentului capitol nu înlãturã rãspunderea pãrtii care în mod culpabil a cauzat încetarea contractului.

VI. CAZUL FORTUIT SAU DE FORTA MAJORA

6.1 Nici una dintre părtile contractante nu răspunde de neexecutarea la termen sau/si de executarea în mod necorespunzător – total sau partial – a oricărei obligatii care îi revine în baza prezentului contract, dacă neexecutarea san executarea necorespunzătoare a obligatiei respective a fost cauzatã de forta majoră, asa cum este definită de lege.

6.2 Partea care invocă forta majoră este obligată să notifice celeilalte părti, în termen de 15 zile, producerea evenimentului si să ia toate măsurile posibile în vederea limitării consecintelor lui.

6.3 Dacă în termen de 15 zile de la producere, evenimentul respectiv nu încetează, părtile au dreptul să-si notifice încetarea de plin drept a prezentului contract fără ca vreuna dintre ele să pretindă daune – interese.

6.4 Cazul fortuit sau de fortã majorã exclude rãspunderea comodatarului dacã acesta nu a putut prevedea pericolul, dacã nu a folosit bunurile contrar destinatiei si dacã nu le-a restituit comodantului la termenul prevãzut de prezentul contract.

VII. NOTIFICÃRILE ÎNTRE PÃRTI

7.1 În acceptiunea pãrtilor contractante, orice notificare adresatã de una dintre acestea celeilalte este valabil îndeplinitã dacã va fi transmisã la adresa /sediul prevãzut în partea introductivã a prezentului contract.

7.2 În cazul în care notificarea se face pe cale postalã, ea va fi transmisã, prin scrisoare recomandatã, cu confirmare de primire (A.R.) si se considerã primitã de destinatar la data mentionatã de oficiul postal primitor pe aceastã confirmare.

7.3 Dacã confirmarea se trimite prin telex sau telefax, ea se considerã primitã în prima zi lucrãtoare dupã ce a fost expediatã.

7.4 Notificãrile verbale nu se iau in considerare de nici una dintre pãrti, dacã nu sunt confirmate, prin intermediul uneia dintre modalitãtile prevãzute la alineatele precedente.

VIII.  LITIGII

8.1 Pãrtile au convenit cã toate neîntelegerile privind validitatea prezentului contract sau rezultate din interpretarea, executarea ori încetarea acestuia sã fie rezolvate pe cale amiabilã de reprezentantii lor.

8.2 În cazul in care nu este posibilã rezolvarea litigiilor pe cale amiabilã, pãrtile se vor adresa instantelor judecãtoresti competente.

IX. CLAUZE FINALE

9.1. Prezentul contract a fost încheiat în trei exemplare, din care unul rãmâne la comodant.

COMODAT                                                                    

………………………………………………………………………………………………… S.R.L.,

COMODATOR

reprezentata prin

…………………………..

Descarcă Newsletter PDF

Lasă un răspuns

Acordă o notă:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Confirm că nu sunt robot!

Articole asemănătoare


Aprilie 2024

Newsletter : 01/04/2024 : 0 Comentarii

1.  Amenzi incasari/ plati numerar OUG 115/2023 Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele juridice, PFA, II, […]


Martie 2024

Newsletter : 01/03/2024 : 0 Comentarii

1.  Microintreprinderi 2024 De la 1 ianuarie 2024 prevederile referitoare la aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor au fost modificate semnificativ, […]


Februarie 2024

Newsletter : 29/02/2024 : 0 Comentarii

1.    Termenul de transmitere si amenzile pentru e-factura de la 1 ianuarie 2024 Perioada     De la 1 ianuarie – 31 […]


Ianuarie 2024

Newsletter : 31/01/2024 : 0 Comentarii

1. Dividende in 2024 Ce sunt dividendele? Pe scurt, dividendele reprezintă o parte din profitul firmei, parte ce este distribuită […]


WhatsApp