Bld. Theodor Pallady nr. 51, et.2, Sector 3, Bucuresti, Romania

Septembrie 2023

1. Declarația 700

O societate înființată ca plătitoare de impozit pe venit microîntreprindere angajeaza însă persoanele angajate își depun demisia și le sunt încetate contractele de muncă.

Societatea nu mai dorește facă angajări.

Care este termenul de depunere al declarației 700 și cu ce dată devine plătitoare de impozit pe profit? Ce se atașează la D700?

Ei bine,pentru modificarea vectorului fiscal se depune Declarația 700 pentru scoaterea din evidență a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale (CAS, CASS si CAM) în termen de 15 zile de la data încetării activității. La transmiterea declarației, ca document justificativ de modificare a vectorului fiscal, se va atașa și raport REVISAL în care se observă că nu mai sunt contracte de muncă active.

Începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită condiția pentru aplicare regimului de impozitare micro se datorează impozit pe profit.

Reguli de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor în cursul anului:

Așadar microîntreprinderea fără salariați în cursul anului, datorează impozit pe profit începând cu începutul trimestrului respectiv, când condiția cu privire la angajat nu este îndeplinită.

2. Regim TVA-speță

Speță: Care este regimul TVA în cazul unei firme nou înființată care o să presteze servicii informatice online către firme din SUA și UK? Cum o să se facă facturarea, ținând cont că firma va avea contracte anuale care depășesc valoarea de 300.000 lei?

Așadar, pentru serviciile efectuate către persoane impozabile din afara UE, locul de impozitare este la beneficiar, iar prestatorul nu are obligația plății TVA indiferent dacă este înregistrat în scopuri de TVA conform prevederilor de la art. 316 din Codul fiscal.

Prin urmare până la atingerea/depășirea plafonului de scutire de 300.000 de lei, societatea nu are nicio obligație din punct de vedere al TVA, respectiv din punct de vedere declarativ.

La atingerea/depășirea plafonului societatea are obligația înregistrării în scopuri de TVA, iar de la această dată operațiunile se vor declara în D300 la rd. 3.

Însă, va trebui făcută dovada că aceste servicii sunt efectuate către persoane impozabile, astfel cum se precizează la pct. 15(12) din NM, dispoziții care prevăd că pentru serviciile prestate de o persoană impozabilă stabilită în România către o persoana impozabilă stabilită în afară Uniunii Europene și care intră sub incidența art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, locul prestării nu este considerat a fi în România, dacă prestatorul poate face dovada că beneficiarul este o persoană impozabilă și că este stabilit în afara Uniunii Europene.

Daca nu dispune de informații contrare, prestatorul poate considera că un beneficiar stabilit în afara Uniunii Europene are statutul de persoană impozabilă:

  1. dacă obține din partea beneficiarului un certificat eliberat de autoritățile fiscale competente din țara beneficiarului, prin care se confirmă că respectivul beneficiar desfășoară activități economice, astfel încât să i se permită acestuia să obțină o rambursare a TVA în temeiul Directivei 86/560/CEE a Consiliului din 17 noiembrie 1986 privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri – Sisteme de restituire a taxei pe valoarea adaugată persoanelor impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Comunității;
  2. atunci când beneficiarul nu deține certificatul respectiv, dacă prestatorul dispune de codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului sau de un cod similar atribuit beneficiarului de țară de stabilire și utilizat pentru a identifica societățile ori de orice altă dovadă care să ateste faptul că, clientul este o persoană impozabilă și dacă prestatorul efectuează o verificare la un nivel rezonabil a exactitații informațiilor furnizate de beneficiar, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identității sau a plății.

3. Îmbrăcăminte decontată

Ținuta este în prima fază cartea noastră de vizită, așadar în funcție de domeniul activității avem nevoie de o ținută adecvată, iar aceasta poate fi decontată pe firmă, însă doar în anumite condiții ce sunt prezentate mai jos.

Art. 76 alin. (3) din Codul Fiscal prevede că avantajele, în bani sau în natură, primite în legatură cu o activitate de natură salarială precum și cele primite de la terți ca urmare a unei relații contractuale între părți, cu excepția celor prevăzute la alin. (4), includ, și cazare, hrană, îmbrăcăminte, personal pentru munci casnice, precum și alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un preț mai mic decat prețul pieței.

Alin (4) prevede că nu este impozabilă contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecție și de lucru, a alimentației de protecție, a medicamentelor și materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea și securitatea în muncă, precum și a uniformelor obligatorii și a drepturilor de echipament, ce se acordă potrivit legislației în vigoare.

Hainele personalizate oferite angajaților nu reprezintă echipament individual de protecție.

În măsura în care există prevederi în regulamentul intern și în contractul colectiv/individual de muncă privind obligativitatea purtării unei uniforme, aceasta nu reprezintă avantaj în natură pentru salariați.

În măsura în care nu este prevăzută obligativitatea purtării hainelor, și acestea nu sunt asimilate uniformelor, contravaloarea hainelor reprezintă avantaje în natură și se adaugă la venitul brut în vederea reținerii impozitului și contribuțiilor aferente.

Prin urmare, în măsura în care se decontează îmbrăcămintea achizționată, aceasta va fi inclusă în veniturile realizate de salariat și supuse impozitării și contribuțiilor aferente.

4. Activitate autorizată la ONRC

Orice societate are menționat în actul constitutiv un cod CAEN principal și unul sau mai multe coduri secundare.

Pentru activitățile desfășurate, pe lângă menționarea codurilor CAEN în actul constitutiv mai este nevoie de autorizarea lor pentru activitățile desfășurate, la ONRC, care se poate face fie pentru sediul social, pentru punctul lucru sau la terți.

La înființarea societății, printre documentele necesare este și o declarație pe proprie răspundere în care sunt menționate codurile CAEN pe care dorește să le autorizeze . Aceste mențiuni sunt cuprinse în certificatul constatator care se eliberează cu această ocazie.

Dacă o anumită activitate nu a fost autorizată la înființare, aceasta se poate autoriza ulterior.Pentru sediul social și pentru fiecare sediu secundar se va elibera câte un certificat constatator care atestă că s-au înregistrat declarațiile-tip .

Daca vrei sa verifici ca ai un cod CAEN autorizat, poți să soliciți la ONRC eliberarea unui certificat constatator.

5. Deductibilitate combustibil

Ca asociat unic poți să-ți decontezi cheltuielile cu combustibilul, 50% sau 100%, însă trebuiesc respectate anumite condiții.

Având în vedere prevederile art. 25 alin. 3 lit. l și art. 298 alin. 1 din Codul fiscal, respectiv pct. 16 alin. 1 și pct. 68 din Normele metodologice de aplicare societatea va putea deconta 50% din cheltuiala cu combustibilul și TVA aferenta, în cazul vehiculelor rutiere motorizate, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosința contribuabilului, dacă vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în folosul activității economice a contribuabilului.

Pentru deductibilitate 100% a cheltuielilor + TVA aferentă este nevoie ca vehiculele să fie utilizate exclusiv în folosul activității economice, aspect dovedit și rezultat din foile de parcurs întocmite, după cum se arată la pct. 16 alin. 2 și pct. 68 alin. 2 teza finală din Normele metodologice.

Este necesar ca vehiculele pentru care sunt decontate cheltueilile cu combustibilul să fie în proprietatea sau în folosința societății (prin leasing, închiriere sau comodat). De asemenea, este necesar ca bonurile de combustibili să îndeplinească condițiile unei facturi simplificate, respectiv ca pe bonurile fiscale să fie menționat cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare în scopuri de TVA al societaății conform pct. 69 alin. 6 din Normele metodologice date în aplicarea art. 299 din Codul fiscal.

Legea nu condiționează deductibilitatea de calitatea de salariat ori de persoana remunerată în baza contractului de mandat a persoanei care utilizează autovehiculul, acesta putând fi utilizat și de administrator în calitate de personal de conducere.

Descarcă Newsletter PDF

Lasă un răspuns

Acordă o notă:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Confirm că nu sunt robot!

Articole asemănătoare


Aprilie 2024

Newsletter : 01/04/2024 : 0 Comentarii

1.  Amenzi incasari/ plati numerar OUG 115/2023 Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele juridice, PFA, II, […]


Martie 2024

Newsletter : 01/03/2024 : 0 Comentarii

1.  Microintreprinderi 2024 De la 1 ianuarie 2024 prevederile referitoare la aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor au fost modificate semnificativ, […]


Februarie 2024

Newsletter : 29/02/2024 : 0 Comentarii

1.    Termenul de transmitere si amenzile pentru e-factura de la 1 ianuarie 2024 Perioada     De la 1 ianuarie – 31 […]


Ianuarie 2024

Newsletter : 31/01/2024 : 0 Comentarii

1. Dividende in 2024 Ce sunt dividendele? Pe scurt, dividendele reprezintă o parte din profitul firmei, parte ce este distribuită […]


WhatsApp