Bld. Theodor Pallady nr. 51, et.2, Sector 3, Bucuresti, Romania

Ce ar trebui să știi despre cash-flow, dar nu-ți spune nimeni?

Ce ar trebui să știi despre cash-flow, dar nu-ți spune nimeni?

Cash-flow-ul sau fluxul de numerar este rotița care învârte afacerea ta. Dacă nu găsești o modalitate să-l gestionezi, societatea ta va avea de suferit. Indiferent dacă vânzările sunt sau nu în creștere, este esențial să dispui de numerar, asta indicând succesul firmei tale.

Managementul cash-flow-ului în firma ta trebuie să fie cea mai importantă preocupare a ta, indiferent dacă ești la început în afaceri sau ai o experiență de foarte mulți ani în business. Oricât de mare încredere ai avea în contabil, cere-i acestuia o analiză a cash-flow-ului pentru a ține evidența plăților și încasărilor. 

De ce trebuie să știi oricând de câți bani lichizi dispui?

Răspunsul simplu la această întrebare este că doar atunci când știi câți bani lichizi are firma ta, poți lua deciziile corecte fie că ești într-o situație cu un cash-flow pozitiv sau negativ.

Atunci când ai încasări în firmă, acești bani nu îi poți folosi oricum. Dacă te ghidezi după un cash flow, vei ști ce plăți ai de făcut zilele și lunile următoare și vei aloca din timp sumele corespunzătoare.

Iată un exemplu: Ai în casă suma de 60.000 lei, te bucuri și îți cumperi o mașină. Luna următoare constați că nu ai din ce să achiți taxele la stat, salarii, abonamente de telefonie, servicii contabilitate, etc. pentru că au scăzut încasările. Acesta este momentul când realizezi

cât de important este un cash flow, din care rezultă necesarul minim lunar pentru supraviețuirea firmei.

Un alt detaliu important în managementul afacerii tale este să ai o rezervă de numerar disponibilă, care să acopere suma necesară minimă pentru funcționarea firmei. Ideal ar fi să ai bani disponibili pentru cheltuielile fixe pentru 3-6 luni în avans.

În concluzie, cash-flow-ul menține afacerea sănătoasă

Când înființăm un business, în primul rând, banii vin de la acționari/ asociați. Apoi, banii vin din următoarele surse: încasarea veniturilor, un împrumut la bancă, linie de credit, fonduri europene etc. Orice afacere are un consum de resurse ca să realizeze orice activitate: plăți chirie, utilități, internet, telefon, salarii, taxe salarii, impozit, TVA, mărfuri, materii prime, materiale, diverse servicii, mașini, achiziție spații de lucru, dobânzi, etc. Toate acestea sunt ieșiri de numerar.

În cash flow, centralizezi intrările și ieșirile și le estimezi pentru perioada următoare.

Pentru informații legate de cash-flow pozitiv și negativ, apelează cu încredere la cartea Claritate și acte în ordine pentru antreprenori, pe care o poți găsi aici https://alinapotorac.ro/product/claritate-acte-tiparita/

Lasă un răspuns

Acordă o notă:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Confirm că nu sunt robot!

Articole asemănătoare


De ce documente ai nevoie în cazul unui control?

Articole : 12/01/2023 : 0 Comentarii

De ce documente ai nevoie în cazul unui control? Cum ar fi dacă te-ai simți relaxat în cazul în care […]


Închiderea unei afaceri.

Articole : 29/11/2022 : 0 Comentarii

Ce trebuie să faci dacă societatea nu mai are activitate? Avantajele deschiderii unei afaceri sunt numeroase. Foarte multe persoane creează […]


Ce obligații are o firmă de contabilitate?

Articole : 21/03/2022 : 0 Comentarii

Ce obligații are o firmă de contabilitate? Odată ce te-ai hotărât asupra unei firme de contabilitate și ești deschis/ă să […]


Ce face o firmă de contabilitate?

Articole : 21/03/2022 : 0 Comentarii

Ce face o firmă de contabilitate? Firma de contabilitate îți este în primul rând prieten. De ce spun asta? Pentru […]


WhatsApp