1. Vouchere de vacanță
Voucherele de vacanță sunt bilete de valoare care se acordă angajaților pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Nivelul maxim al sumei care poate fi acordată unui angajat în decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanță este de 6 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.
Pentru 2023 plafonul este asadar 6* 3.000 lei = 18.000 lei.
În conformitate cu prevederile Codului Fiscal, aceste tichete acordate de angajator angajatului conform legii sunt supuse impozitului pe venitul din salarii, însă nu sunt incluse în baza de calcul a CAS, CASS.
Un tip de beneficiu care poate fi netaxabil este contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale și/sau finanțate din buget, în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentând nivelul unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordat.
Pentru anul 2023, valoarea castigului salarial mediu brut s-a stabilit la nivelul sumei de 6.789 lei.
In plus, acest beneficiu, se include alaturi de alte 7 tipuri de beneficii (in ordinea stabilita de angajator) si in plafonul de 33% din salariul de baza al angajatului.
Vouchere de vacanta | Decontare cheltuieli concediu |
Se pot acorda doar pentru turism intern | Se pot deconta cheltuieli atat pentru turism intern cat si extern |
Plafon anual 2023: 6* 3.000 lei = 18.000 lei | Plafon: anual 2023 : 6.789 lei siin luna acordarii: 33% din salariul de baza |
Taxare: -impozit 10% -CAS si CASS -sunt scutite | Taxare: -daca se incadreaza in plafon – suma este scutita de taxe -ceea ce depaseste plafonul se supune impozitului, CAS si CASS. |
2. Cheltuieli de protocol
Cheltuielile de protocol reprezinta sumele achitate pe produsele achizitionate de catre o companie din fondurile proprii pentru intalnirile de business.
Pentru a justifica efectuarea unor cheltuieli de protocol cu partenerii de afaceri este recomandat ca responsabilul cu organizarea acestei actiuni sa intocmeasca un referat ” Minuta intalnirii – atasata” prin care motiveaza necesitatea acestei actiuni. Pe langa referatul respectiv mai pot fi intocmite invitatii pentru partenerii de afaceri, procese verbale incheiate cu acestia, contracte incheiate, note de negociere, oferte. In referatul respectiv este recomandabil sa se mentioneze scopul actiunii.
Cheltuielile de protocol sunt deductibile la calculul profitului impozabil in limita unei cote de 2%, aplicate asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol.
In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pevaloare adaugata colectata pentru cadourile oferite de contribuabil, cu o valoare mai mare de 100 lei, exclusiv TVA.
Suma rezultata este considerata suma cheltuielilor de protocol deductibila la calculul impozitului pe profit.
Diferenta dintre cheltuielile de protocol totale inregistrate in contabilitate si cheltuielile deductibile o reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil final.
Bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA.
Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc, individual, plafonul de 100 lei ,exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.
Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul.
Model pentru protocol:
MINUTA INTALNIRII
Nume client: …………………………………..
Date de contact client: ………………………………………………………………….
Locatia si data intalnirii
Data:
…………………….
Locatia:
……………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………….. Subiect: Consultanta/Negocieri………………………………………
Administrator:
3. Diferența între bilanț și balanță
Bilanț
Bilanțul este un document care îți sintetizează situația economică a firmei tale la o anumită perioadă și este, practic, poza activelor (resursele firmei), a pasivelor (obligațiile firmei) și a capitalurilor (sursele de finanțare, inclusiv aportul asociaților).
Acesta se întocmește fie: trimestrial sau semestrial (la 3 sau 6 luni, în funcție de cum dorești să repartizezi dividendele), fie anual (la final de an).
Bilanțul se întocmește exclusiv de o persoana autorizată, fie că aceasta este angajată cu contract individual de muncă, expert contabil colaborator sau firmă de contabilitate.
Având în vedere că pentru fiecare resursă utilizată sau cheltuită există și o obligație, bilanțul reprezintă relația dintre active, pasive și capitaluri.
Balanță
Balanța contabilă (sau balanța de verificare) este un instrument esențial în procesul de raportare contabilă a unei firme, un document prin care sunt verificate acuratețea și corectitudinea înregistrării operațiunilor economice ale firmei.
Aceasta se întocmește la final de lună de către persoana responsabila cu înregistrările contabile (nu neapărat expert contabil) și este de două tipuri:
- analitică (sunt detaliate toate conturile utilizate -clienți,furnizori etc.)
- sintetică (în care sunt prezentate consolidat cifrele conturilor tale).
De asemenea, balanța contabilă are la bază principiul contabilității în partidă dublă, ceea ce înseamnă că fiecare operațiune este înregistrată simultan în două conturi și că trebuie să se verifice ecuația fundamentala , respectiv activ =pasive + capital propriu.
Dacă aceste elemente nu sunt în echilibru, balanța de verificare nu este corect întocmită!
Diferența între bilanț și balanță
Bilanțul reprezintă tabloul situații economice a firmei la final de an/trimestru/semestru, o evaluare financiară a firmei, ca să îi spunem așa, pe cele 3 categorii: active,datorii și capitaluri.
Balanța contabilă asigură corectitudinea operațiunilor economice ale firmei și oferă o sinteză lunară a activității firmei, prezentata mai detaliat, la nivel de conturi contabile.
Bilanțul se realizează fie la final de an, fie trimestrial sau semestrial (la repartizarea dividendelor), pe când balanța se întocmește în fiecare lună.
Pentru realizarea bilanțului contabil există un model standard conceput de Ministerul Finanțelor. De asemenea, dosarul bilanțului contabil trebuie depus la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor în maximum 150 de zile (pentru SRL-uri) de la încheierea exercițiului financiar (acesta e depus online, prin SPV/e-guvernare).
Prin comparație, balanța contabilă este mai degrabă un document de uz intern, întocmit de contabilul care primește de la tine extrasele de cont lunare, facturile primite sau emise, chitanțele, bonurile de decont etc.Aceasta poate fi solicitată atunci când vrei să ceri un credit/leasing, atunci când trebuie să prezinți situația unui potențial investitor/partener de business sau atunci când urmează un control ANAF.
Bilanțul contabil are mai degrabă un rol de analiză financiară a firmei tale, care te poate ajuta să înțelegi mai bine unde trebuie să ajustezi, care sunt sursele de finanțare realmente utile pentru activitatea firmei tale, de ce resurse suplimentare ai nevoie pentru a dezvolta businessul.
Balanța contabilă are un rol de verificare a înregistrărilor contabile și de control al activității lunare, fiind, totodată, un instrument de bază în realizarea situațiilor financiare ale firmelor.
4. Salariații
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, în cazul salariaților care desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ două condiții:
- Pentru salariații angajați cu normă întreagă durată normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe saptămână;
- În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână.
Facilități angajați
Angajații pot avea anumite facilități, de la 1 ianuarie 2023, dacă angajatorii doresc asta, opțiunea nefiind obligatorie.Aici este vorba despre vacanțele angajaților, masa de prânz a acestora și, mai nou, abonamentele la sala de fitness.
Sunt venituri neimpozabile pentru salariat. Ele sunt grupate în 8 categorii și se aplică în limita unui plafon lunar de 33% din salariul de bază al persoanei.
Cele 8 categorii sunt:
- Clauza de mobilitate, adică acele activități unde locul de muncă nu este fix, deci se află undeva în deplasare: șoferi, agenți de vânzări care sunt plecați
- Contravaloarea hranei dată de angajator pentru angajații proprii
- Contravaloarea chiriei pentru spații de cazare puse de angajatori la dispoziția angajaților proprii
- Vacanțele: concediul de odihnă al salariatului
- Contribuția la un fond de pensii facultatie, în limita a 400 euro/an
- Prime de asigurare de sănătate și servicii medicale sub formă de abonament, tot în limită de 400 euro de angajat/an
- Sumele acordate angajaților care defășoară activități în regim de telemuncă Contravaloarea abonamentului la sala de fitness limitată la 400 euro/an.
Exemplu:
Salariul minim este 3.000 de lei, deci 33% este 990/luna lei.
El mai poate primi 990 lei fără impozit pe venit, fără CAS, fără CASS din cele 8 categorii.
Tichete de masă 2023
Pentru primul semestru al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023 s-a stabilit că valoarea unui tichet de masă nu poate depăși suma de 30 de lei.
Valoarea se aplică și pentru primele 2 luni din al doilea semestru, respectiv lunile august și septembrie.
Aceste tichete de masa sunt acordate zilnic si sunt in valoare de maxim 30 de lei, iar in situatia in care un salariat se afla in concediu medical sau de odihna acesta nu o sa mai beneficieze pentru zilele respective de tichete de masa.
5. Registru de casă
Ce este registrul de casă?
Registrul de casă este un document contabil cu ajutorul căruia se înregistrează zilnic operațiunile de casă făcute de casierie. În lipsa acestui document vor exista probleme legale, ceea ce nu este de dorit.
Acest documet este folositor atât pentru stat, pentru a avea în vedere toate tranzacțiile efectuate de către o societate, cât și pentru administratorii. În cazul în care registrul de casă este completat și întocmit corect, administratorul va fi întotdeauna la curent cu suma exactă existentă în casă la sfârșitul zilelor de muncă. De asemenea, prin intermediul unui registru de casă zilnic, administratorii pot să consulte încasările și plățile efectuate într-un mod foarte ușor, eficient și rapid. Acest lucru se datoreaza faptului că toate fișele din interiorul unui registru trebuie sa fie așezate în ordine cronologică.
Prin intermediul registrului de casă se poate obține o vedere de ansamblu a parcursului financiar al întreprinderii.
Cum se completează registrul de casă?
Pentru completarea registrului pot fi aplicate urmatoarele metode:
- Scrierea de mână a fișei zilnice
- Folosirea unor tipizate de registre tipărite, pe care se completează manual informațiile economice justificative
- Utilizarea unor softuri contabile specializate, astfel încât registrul de casă să fie constituit într-un timp extrem de mic și într-un mod foarte ușor.
Un registru de casă trebuie să conțină următoarele:
- Denumirea completă a firmei care face tranzacțiile cu numerar Numărul formularului
- Data întocmirii formularului, precizându-se atât ziua, cât și luna și anul Numărul actului de casă
- Lista completă de încasări, cu explicații atașate Lista de plăți explicate
- Soldul total al zilei precedente Soldul zilei curente
- Semnăturile persoanelor autorizate (casier și contabil)
Trebuie atașate documente justificative pentru fiecare încasare sau plată în parte. Astfel, în registrul de casă trebuie să existe:
- Chitanța
- Factura fiscală
- Împuternicire pentru banii încasați sau ridicați de o altă persoană, nu de cea în cauză Decontul de cheltuieli
- Dispoziția de plată
Articole asemănătoare
Aprilie 2024
Newsletter : 01/04/2024 : 0 Comentarii1. Amenzi incasari/ plati numerar OUG 115/2023 Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele juridice, PFA, II, […]
Martie 2024
Newsletter : 01/03/2024 : 0 Comentarii1. Microintreprinderi 2024 De la 1 ianuarie 2024 prevederile referitoare la aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor au fost modificate semnificativ, […]
Februarie 2024
Newsletter : 29/02/2024 : 0 Comentarii1. Termenul de transmitere si amenzile pentru e-factura de la 1 ianuarie 2024 Perioada De la 1 ianuarie – 31 […]
Ianuarie 2024
Newsletter : 31/01/2024 : 0 Comentarii1. Dividende in 2024 Ce sunt dividendele? Pe scurt, dividendele reprezintă o parte din profitul firmei, parte ce este distribuită […]