fbpx
Image Alt

ACHR

LEGEA 488/2006 PRIVIND PROTECTIA SI PROMOVAREA DREPTURILOR PERSOANELOR CU HANDICAP

Autoritatile si institutiile publice, persoane juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, adica revine cam 2 angajati cu handicap la un numar mediu de 50 de salariati. In cazul in care nu se angajeaza persoane cu handicap, atunci exista alte obligatii si anume:

Pana pe 31 august 2017:

– sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;

– sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.

Prin urmare, societatile care nu angajau persoane cu handicap aveau doua optiune, puteau achizitiona bunuri si servicii de la unitati protejate autorizate sau plateau taxa in valoare de 50% x salariu minim brut x 4% x nr.mediu de salariati.

De la 1 septembrie 2017:

– sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;

Prin urmare, incepand cu 1 septembrie 2017 pentru autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice publice sau private care nu vor angaja persoane cu handicap nu va mai exista posibilitatea de a achiziona bunuri si servicii de la unitati projate. Taxa pentru persoanele cu handicap neincadrate se va calcula ca produs intre salariu minim brut x 4% x nr. mediu de salariati.

Numarul mediu lunar de salariati se determina ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, impartita la numarul total de zile calendaristice. Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.

Exemplu:

Societatea A are in luna august un numar mediu de 85 de salariati, iar in luna septembrie 90 de salariati. Societatea nu are nici o persoana cu handicap angajata si nici nu a achizitionat bunuri de la unitati protejate autorizate in acest sens. Care este taxa conform legii 448/2006?

Pentru luna august se va datora o taxa in valoare de : 4% x 85 salariati x 50% x 1.450 lei = 2.465 lei

Pentru luna septembrie se va datora o taxa in valoare de: 4% x 90 salariati x 1.450 lei = 5.220 lei

Taxa conform legii 488/2006 se declara in formularul 100 la obligatia nr.810 – Varsaminte de la persoanele juridice, pentru persoanele cu handicap neincadrate pana la 25 a lunii urmatoare.

Post a Comment

Call Now Button